- Przyczyny błędów w analizie śladowej.
- Metody analityczne wykorzystywane w ocenie próbek środowiskowych.
- Dlaczego w próbkach żywności/ wody normowane są azotany?
- Białko jako składnik żywności – co decyduje o jego jakości (wymienić główne aminokwasy egzogenne). Metody analizy sumarycznej zawartości białek. Metody analizy jakości białek.
- Produkty spożywcze bogate w sacharydy proste i złożone (przykłady). Rola sacharydów w organizmie człowieka.
- Lipidy roślinne i zwierzęce: przykłady i metody analiz. Kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone.
- Analiza składu kwasów tłuszczowych przy pomocy chromatografii gazowej – główne etapy
- Przykłady współczesnych metod analiz składników mineralnych w produktach spożywczych.
- Różne typy interakcji miedzy organizmami w przyrodzie.
- Dynamika liczebności populacji.
- Zagrożenia dla środowiska na obszarach wiejskich.
- Negatywne i pozytywne oddziaływanie roślin na otoczenie (omówić na wybranym przykładzie)
- Substancje występujące w roślinach w tym substancje czynne roślin (omówić na wybranym przykładzie).
- Charakterystyka i cechy zjadliwości Staphylococcus aureus
- Przedstaw chorobotwórcze grupy pałeczek Escherichia coli
- Charakterystyka pałeczek z rodziny Enterobacteriaceae
- Przedstaw chorobotwórcze dla człowieka gatunki z rodzaju Yersinia
- Charakterystyka i chorobotwórczość pałeczek z rodzaju Pseudomonas
- Podział mutacji ze względu na zasięg.
- Dziedziczenie grup krwi.
- Typy dziedziczenia: bezpośredni i pośredni.
- Mapowanie genów.
- Budowa chromsomu metafazowego.
- Podziały komórkowe: mitoza, mejoza.
- Choroby genetycznie determinowane.
- Typy dziedziczenia u człowieka.
- Determinacja płci u człowieka.
- Współdziałanie genów w kształtowaniu fenotypu.
- Podaj przykłady podstawowych i wtórnych składników chemicznych roślin.
- Co to są surowce farmakognostyczne, podaj przykłady?
- Podaj przykłady roślin stosowanych w terapii i kosmetyce o właściwościach: antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych, przeciwdrobnoustrojowych.
- Wymień postacie leków roślinnych.
- Udział bakterii i grzybów w wywoływaniu chorób u ludzi i zwierząt .
- Wykorzystanie drobnoustrojów w procesach biotechnologicznych .
- Fenotypowe i genotypowe metody identyfikacji i różnicowania drobnoustrojów.
- Odporność nieswoista i swoista.
- Antygeny i immunogenność.
- Struktura i funkcje immunoglobulin.
- Genetyka transplantacyjna a immunologia.
- Budowa i funkcje limfocytów T i B.
- Czynniki wpływające na różnorodność gatunkową zespołu.
- Przyczyny i formy degradacji gleb.
- Zasady oceny jakości wód powierzchniowych i podziemnych.
- Naturalne i antropogeniczne zakłócenia sukcesji w środowiskach wodnych.
- Struktura i działanie układu nerwowego.
- Omów przystosowania pasożytów do pasożytnictwa w zakresie budowy, rozrodu i zachowań oraz skutki pasożytnictwa dla żywiciela.
- Wykaż powiązania między roślinami i zwierzętami.
- Rośliny nago- i okrytozalążkowe.
- Sposoby rozmnażania się roślin i zwierząt.
- Komórka roślinna i zwierzęca – podobieństwa i różnice.